Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul: Tinerii creștini băimăreni și bucuria liniștitoare a unor activități duhovnicești, la debut de nou an școlar.

Într-o perioadă în care, poate mai mult decât oricând, este nevoie de solidaritate şi efort în ajutorarea semenilor, Parohia Ortodoxă Romȃnă „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” Baia Mare (preot paroh Vasile Fodoruț, preot Ghiță Man), se străduieşte să aibă grijă de credincioşi, atât spiritual, cât şi material. Fără a se confunda, cele două direcţii de activitate s-au îmbinat, de-a lungul secolelor, pentru binele comunităţilor. Nevoile sunt multe și diverse și solicitările pe măsură.

În cadrul parohiei se desfăşoară o bogată activitate catehetică. Tinerii care frecventează acest grup sunt, mai mereu, angrenați în diverse activități duhovnicești. Așa s-a întâmplat și acum, înainte de startul efectiv al noului an școlar. Ei au participat la o drumeție specială, îmbinând pelerinajele la mănăstiri cu activitățile specifice de tabără .

Activități duhovnicești în tabără

   Ideea călăuzitoare a Întâlnirii  Internaționale a Tineretului Ortodox ITO Timișoara, din acest an, a fost afirmația Mântuitorului: ”Tineri, voi sunteți prietenii Mei!”. În același gând sufletesc, ștafeta a fost preluată, cu o săptămână înaintea începutului de an școlar, de copiii din grupul catehetic de la Parohia Sf. Ierarh Iosif Mărturisitorul din Baia Mare, care au poposit pe tărâmul feeric din Preluca, în foșnetul naturii și-n liniștea credinței, reculegându-se, bucurându-se duhovnicește și dobândind putere pentru învățătură. Activitățile desfășurate și preocupările felurite au fost corespunzătoare vârstei și tematicii drumeției: catehizarea tinerilor prin joc, rugăciune și părtășie.

De la desen la echitație, de la vizitarea mănăstirilor Habra, Berința, Rohia, Rohiița și Budești, la vizionări de filme în natură, toate s-au făcut întru slava numelui Domnului. Căci doar fericind pe alții și oferindu-le daruri spirituale, precum dragostea, atenția și grija, putem împlini voia Tatălui ceresc.


         Copiii au propovăduit Evanghelia dreptății prin poezii recitate la căldura focului de tabără, au dat contur trupului Maicii Domnului ce ține Viața în brațe, colorând imagini sfinte, analizându-le și devenind, astfel, mici iconografi contemporani ai Împărăției Cerești pe Pământ.

 

Au făcut, totodată, cunoștință cu blândele necuvântătoare, învățând arta călăritului la Centrul de echitație ”4 Foi”, Codru Butesii:  După înviorarea matinală, ziua se întărea în rugăciune, continua cu gustarea bucatelor, cu jocuri si activități recreative și cu descoperirea frumuseților cu care Dumnezeu a împodobit creația: coline blânde, păduri răcoroase, hăuri impresionante care îți taie respirația, cascade zgomotoase, pajiști frumoase. Chiar dacă cunoașterea teologică a celor mici e încă la început, prin primirea Duhului Sfânt în inimile lor, de la aceste vârste fragede, copiii pot să simtă duhovnicește căldura apropierii de Iisus Hristos într-un mod firesc. Slujirea pământească a aproapelui este cel mai frumos cadou pe care îl putem face semenilor și totodată, nouă înșine. În chip minunat această dăruire către aproapele se desăvârșește prin comuniunea întru Domnul. Farmecul și simplitatea vieții din așezarea satului Preluca, declarat ca unul dintre cele mai frumoase din țară, îi va însoți îndelung pe drumeți, fiindu-le pavăză pentru păstrarea seninătății,  tihnei, trezindu-le amintiri despre zilele de septembrie în care au petrecut cu Domnul, căci: “unde sunt doi sau trei, adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu în mijlocul lor.” Dacă vreodată, pe cărarea vieții, drumurile lor se vor învolbura ca apa mării, acești copii vor putea reveni la valorile religioase ce le-au fost înrădăcinate cu răbdare și blândețe de părinții duhovnici, pentru a redobândi simțământul curat din acest răstimp. Ferice de acești copii și de smeriții însoțitori ai lor! Au căutat Împărăția Cerurilor și au găsit-o, aici, pe Pământ!”.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lasă un răspuns