Activitatile Gradinitei Sfantul Ierarh Iosif Marturisitorul

Prima zi de activitati in cadrul gradinitei Sfantul Iosif Marturisitorul

Miercuri, 02.08.2017, 26 de copii in situatii de dificultate sociala au luat parte la activitățile educaționale și ludice desfășurate la Asociația Filantropică Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul.

Începând cu ora 09.00, copiii au luat micul dejun, participând apoi la o serie de activități de cunoaștere și petrecere constructivă a timpului liber sub îndrumarea educatoarelor și a voluntarilor.

Denumită „ziua formelor”, activitățile educaționale derulate în această zi s-au concentrat asupra recunoașterii formelor geometrice și construcției diverselor structuri având la bază câteva elemente precum: triunghi, dreptunghi, cerc, pătrat. Totodată, s-au analizat obiectele care plutesc în apă și cele care se scufundă din pricina greutății prin experimente realizate alături de doamnele educatoare.

Presărată cu cântece, poezii, povești și o mulțime de jucării, ziua s-a încheiat la ora 12.00 prin transportul copiilor acasă cu microbuzul asigurat de Serviciul Public de Asistență Socială. Impresiile copiilor de la finalul zilei au fost pozitive, aceștia manifestându-și bucuria și entuziasmul față de „surprizele” cu care au fost înconjurați în cadrul activităților desfășurate.

Acțiunile se adreseaza persoanelor aflate in situatii de risc social și se desfășoară prin intermediul unui protocol de parteneriat concentrat pe implicarea mai multor actori sociali relevanți, după cum urmează:

– Asociația OvidiuRo:

– furnizează conceptul programului Ateliere de vară Șotron și materialele didactice

– asigură materialele tehnice necesare pentru buna desfășurare a activităților

– coordonează toate părțile implicate pentru buna desfășurare a programului

– realizează vizite în teren pentru monitorizarea bunei desfășurări a programului

– Grădinița cu program prelungit nr. 28 Baia Mare

– furnizează resurse umane – voluntari – pentru desfășurarea programului (6 cadre didactice și invitați speciali ai programului)

– furnizează o sală pentru desfășurarea Atelierelor de Vară Sotron pentru zilele de luni-marti timp de 2 săptămâni

– coordonează părțile implicate la nivel local (Baia Mare) pentru buna desfășurare a programului

– menține legătura cu Inițiatorul programului – Asociația OvidiuRo

– Asociația Aramis:

– propune beneficiari în situații de dificultate socială pentru participarea la programul Atelierelor de Vară Șotron

– se implică în suportarea costurilor administrative în funcție de nevoie și posibilități

– sprijină buna organizare a activităților

– Asociația Filantropică Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul:

– propune beneficiari în situații de dificultate socială pentru participarea la programul Atelierelor de Vară Șotron

– furnizează o sală pentru desfășurarea Atelierelor de Vară Sotron pentru zilele de miercuri-vineri timp de 2 săptămâni

– acoperă cu masa participanților pentru zilele miercuri-vineri în vederea asigurării prezenței copiilor la activități

– participa la acoperirea costurilor cu alte cheltuieli administrative in functie de posibilitati (decontare transport etc.)

– asigură suport tehnic la solicitarea cadrelor didactice (retroproiector, laptop, ecran proiecție organizare etc.)

– sprijină buna organizare a activităților.

Transportul participantilor este asigurat de Serviciul Public de Asistenta Sociala prin punerea la dispozitia copiilor participanti a unui microbuz special destinat transportului copiilor.

***

Ziua a doua a activitatilor gradinitei Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul – 03.08.2017

Dedicate sănătății trupești a copiilor, activitățile din cadrul acestei zile s-au concentrat asupra importanței educației fizice, a sportului pentru întreținerea sănătății omenești.

După servirea micului dejun, copiii au vizitat Centrul de fitness/clubul sportiv FIT Expert din Baia Mare, unde sub îndrumarea antrenorului Mihai Șura, antrenor Taekwondo, participanții s-au familiarizat cu exercițiile fizice și cu dotările clubului sportiv.

La întoarcere, la sediul Asociației Filantropice Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul, activitățile au continuat prin citirea unor povești cu tematica specifică – vizitarea orașului -, s-au odihnit și s-au bucurat de jocurile numeroase în care au fost angrenați de cadrele didactice și voluntari.

***

Ziua a treia a activităților grădiniție Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul – 04.08.2017

Denumită „ziua instrumentelor muzicale”, această zi a prezentat copiilor invitați speciali – tineri artiști -, precum și noțiuni numeroase despre instrumentele muzicale și diferitele forme de manifestare a talentului uman în muzică.

Copiii au avut șansa să-și dezvolte deprinderi de muzică la chitară, precum și la diversele instrumente muzicale furnizate de Asociația OvidiuRo.

Interesul și cunoștințele copiilor din domeniul muzical i-au surprins pe adulții participanți, fiind constatate resurse deosebite de învățare prin joc la copiii participanți.

Totodată, a treia zi a gradiniței Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul (04.08) a adus modificări în structura organizatorică a activităților – începând cu data de 04.08 toate activitățile Atelierelor de vară Șotron vor fi găzduite de Asociația Filantropică Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul, ca furnizor al spațiului de desfășurare a activităților.

La finalul zilei, copiii au primit jucării în dar.

***

Ziua a patra a activitatilor gradinitei Sfantul Ierarh Iosif Marturisitorul – 07.08.2017

Supraintitulata „ziua prieteniei”, activitatile din aceasta zi au cuprins povesti, jocuri, poezii si cantece despre prietenie.

Incepand cu ora 09.00, copiii au sosit la Asociatia Sfantul Ierarh Iosif Marturisitorul, iar dupa servirea micului dejun au demarat activitatile educationale si ludice destinate dezbaterii conceptului de prietenie, de caracteristicile acestei relatii interumane.

Copiii au vizitat si Biserica Sfantul Ierarh Iosif Marturisitorul unde parintele Fodorut Vasile a tinut un cuvant despre semnificatia crestina a prieteniei si aportul ei benefic in dezvoltarea sanatoasa si armonioasa a sufletului crestin. La sfarsitul zilei participantii au primit iconite si prajituri.

***

Ziua a cincea a activitatilor gradinitei Sfantul Ierarh Iosif Marturisitorul – 08.08.2017

Plină de cântec popular și tradiții din mediul rural, ziua a cincea a activitățior grădiniței s-a concentrat asupra costumului popular și asupra horei, cadrele didactice prezentându-le componentele costumelor tradiționale prin utilizarea unei prezentări powerpoint.

Punctul culminant al zilei a avut în centru hora experimentată pe viu de cei mici, dar și îmbrăcarea (poate pentru prima dată în viață – pentru unii dintre participanți) costumului popular.

Întrucât activitățile desfășurate în cadrul gradiniței se apropie încet de final, vineri 11.08.2017 urmând a fi ultima zi de gradinita, cadrele didactice și organizațiile implicate au început să planifice darurile de final pe care le vor primi copiii și festivitatea de încheiere a activităților, moment care-i va avea ca invitati speciali pe parintii copiilor.

***

Ziua a sasea a activitatilor Gradinitei Sfantul Ierarh Iosif Marturisitorul – 09.08.2017

Culorile au fost tema principala a acestei zile, copiilor oferindu-li-se exemple de combinare a culorilor pentru obtinerea unor culori noi, cunostinte despre pictura pe sticla, educatoarele reusind sa centralizeze cel putin o lucrare elaborata de fiecare copil in parte.

Completate cu povesti, cantece si jocuri, activitatile s-au incheiat la ora 12.00 prin transportul copiilor acasa.

***

Ziua a saptea a activitatilor Gradinitei Sfantul Ierarh Iosif Marturisitorul

Penultima zi a activitatilor destinate copiilor prescolari a adus numeroase daruri pentru participanti, cat si pregatiri speciale pentru festivitatea de incheiere planificata pentru ziua de vineri, 11.08.2017.

Incepand cu ora 09.00, copiii au servit micul dejun, fiind implicati apoi in lumea interesanta a viselor, dorintelor și emotiilor umane.

S-au analizat emotiile umane, dorintele si nazuintele copiilor, precum si manifestarile emotionale sanatoase pentru oameni.

Cadrele didactice au implicat copiii in jocuri, povesti si activitati educative specifice temei analizate.

La finalul zilei, Asociatia Sfantul Iosif a pregatit niste surprize pentru participanti – au fost oferite 24 de pachete participantilor, in valoare totala de 286,85 lei.

Componenta pachet I – 10 pachete – pachet din partea unor elevi, 2 nectarine, un caiet matematica, un caiet limba romana

Component pachet II – 14 pachete – 1 suc, 1 sapun, 1 pasta de dinti, 1 perie de dinti, 1 caiet limba romana, 1 caiet matematica, 2 nectarine, 1 banana, grisine.

Cele 10 pachete din partea unor elevi, incluse in pachetele I, au fost obtinute prin intermediul unui Protocol de parteneriat cu Scoala Gimnaziala Nicolae Iorga si Liceul de Arte Baia Mare – Copil ca mine esti si tu! – editia a IV-a, care a prilejuit constituirea unor daruri din partea elevilor baimareni pentru copiii dezavantajati, constand in: dulciuri, haine, jucarii, rechizite.

Pentru festivitatea de incheiere, cadrele didactice au pregatit si alte daruri și pachete pentru copiii, care-i vor bucura  pe micii participanti.

***

Ziua a opta a activitatilor Gradinitei Sfantul Ierarh Iosif Marturisitorul – festivitatea de incheiere

 

Ziua de 11.08.2017 a oferit partilor implicate in Atelierele de vara Sotron – editia Baia Mare – sansa experierii unui bilant festiv care a onorat partile implicate prin zambete si imbratisari numeroase din partea copiilor; fiind marcata de numeroase daruri pregatite pentru copii din partea Gradinitei nr. 28, a Fundatiei OvidiuRo, Asociatiei Aramis si a Asociatiei Sfantul Iosif, imbogatita cu aniversarea zilei de nastere pentru doua persoane importante – pentru unul dintre copiii participanti (care a avut bucuria de a fi sarbatorit de toti colegii lui din cele 2 sapatamani), dar si pentru unul dintre oamenii care sustin prin eforturi indelungi rezultatele Asociatiei si completata cu prezentari si premieri festive, ziua de 11.08.2017 a incurajat planificarea desfasurarii acestor tip de evenimente si in viitor.

Cu pregatiri demarate inca de ieri – Gradinita 28 a pregatit 35 pachete cuprinzand carti de colorat, carti cu povesti, caiete, fructe si dulciuri pentru copii, dar si daruri pentru voluntarii implicati si persoanalului implicat din partea celorlalte parti; Asociatia Aramis si Asociatia Sfantul Iosif au pregatit daruri de multumire si recunostinta pentru cadrele didactice, dar si alimente, fructe si bauturi racoritoare pentru participanti -, ultima zi a activitatilor a cuprins: cunoasterea de catre participanti a persoanalului implicat, o prezentare powerpoint cuprinzand fotografii realizate si insotite de explicatii privind continutul didactic al momentelor surprinse, urmand apoi premierea copiilor cu certificate de explorator si daruri si, in cele din urma, servirea mesei si impartasirea impresiilor celor prezenti – ale parintilor, copiilor, organizatorilor, voluntarilor.

Ideea centrala vehiculata, care a conferit o valoare si o semnificatie aparte evenimentelor desfasurate este ca prin constituirea unor parteneriate sociale solide, fiecare copil, indiferent de situatia specifica in care se afla, poate avea sansa participarii la activitati educative prescolare si/sau scolare. Totodata s-a discutat si modul in care comportamentul copiilor a fost influentat in mod pozitiv in doar doua saptamani de activitati, cadrele didactice si persoanele implicate putand observa diminuarea eventualelor comportamente negative care s-au manifestat la inceput, dobandirea de catre copii a unei dorinte de a socializa, de a se implica, de a respecta si de a fi respectat.

Incheiate la ora 11.00 prin transportul participantilor acasa, evenimentele desfasurate au lasat in urma pentru toate partile implicate dorinta desfasurarii unor alte colaborari viitoare pentru educatia copiilor aflati in situatii de risc social.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lasă un răspuns