Excursie de documentare în cadrul proiectului Cercul cultural Marea Unire 1918

Activitățile proiectului Cercul cultural Marea Unire 1918 – personalități, locuri și fapte din Maramureș în ochii copiilor, proiect realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș – Programul Județean pentru Finanțarea Nerambursabilă din Bugetul Județean a Programelor, Proiectelor și Acțiunilor Culturale pe anul 2017, s-au desfășurat până acum într-o atmosferă de prietenie, bunăvoie și bucurie de copii.

În data de 5 septembrie a avut loc prima întâlnire a copiilor însoțiți de părinți cu echipa de implementare a proiectului pentru completarea documentelor necesare privind participarea copiilor la activități și urmărind prezentarea destinațiilor cultural-istorice vizate, precum și a activităților artistice avute în vedere. Participanții s-au prezentat, s-au împrietenit și au obținut informații privitoare la traseul pe care urmau să-l parcurgă în zilele de 6 și 7 septembrie 2017.

În data de 6 septembrie, cu începere de la ora 09.00, elevii participanți, instructorii (desen, istorie) și însoțitorul desemnat pentru excursie au pornit spre vizitarea primelor obiective turistice importante pentru cunoașterea personalităților maramureșene care au avut contribuții la Marea Unire de la 1918 – Casa Memorială Gheorghe Pop de Băsești (Băsești, nr. 124) și Complexul Muzeal Dr. Vasile Lucaciu (Șișești, nr. 250). Traseul a fost presărat cu numeroase informații istorice prezentate de doamna profesoara de istorie odată cu vizitarea obiectivelor, dar și cu activități recreative – cântece la chitară pe parcursul traseului, jocuri și exerciții de mânuire a aparatului foto într-o manieră care să premită deschiderea înspre conceptul de fotografie artistică. Entuziasmați și plăcut impresionați de momentele trăite în prima zi, copiii s-au întors la ora 17.00. Transportul a fost asigurat prin închirierea unui microbuz.

A doua zi a excursiei de documentare – 7 septembrie 2017 – a continuat să le ofere copiilor prilejuri de petrecere constructivă, educativă și ludică a timpului prin vizitarea Casei Memoriale Ilie Lazăr (Giulești, nr. 292), a Muzeului Casa Mihalyi de Apșa (str. Dr. Ioan Mihalyi de Apșa, nr. 17) și a Muzeului Maramureșului (str. Piața Libertății, nr. 15, Sighetu Marmației). Elevii au beneficiat de o masă/zi, bilete de intrare la muzee și numeroase jocuri, dar și de posibilitatea petrecerii ultimelor zile de vacanță într-o excursie cu copii și pentru copii.

Totodata, joi, 7 septembrie 2017, a fost incheiat si un protocol de colaborare cu Biblioteca Judeteana Petre Dulfu pentru gazduirea unei expozitii cu fotografiile artistice realizate de copii, dar si cu lucrarile grafice pe care le vor realiza in demersul lor de familiarizare mai profunda cu tematica Marii Uniri de la 1918. Expozitia a fost planificata pentru luna noiembrie a anului 2017.

Ziua de azi, 8 septembrie 2017, a pus accent pentru participanți asupra aspectelor artistice care au completat profilul proiectului – desen grafic în cărbune cu tema: bustul personalităților vizitate.

Având rol de exersare a abilităților de a transfera viziunea lor asupra Marii Unirii în cărbune, ziua a fost presărată cu glume, curiozitate, concentrare, efort și în cele din urmă entuziasm pentru rezultatele dobândite, fiecare dintre participanți dorind să-și ducă lucrarea acasă pentru a o putea arăta și părinților.

În data de 9 septembrie 2017 copiii vor finaliza lucrările alături de instructorul de desen și vor primi premiile pregătite cu drag din partea organizatorilor – câte un ghiozdan cu rechizite (bloc desen, set carton colorat, penar echipat, stilou și rezerve, set 3 pensule, acuarele, 2 pixuri, 14 caiete matematică A5, 14 caiete limba română A5, 6 caiete matematică A4, 6 caiete limba română A4, 1 carte intitulată Făuritori ai Marii Uniri, autor: Corneliu Mihail Lungu).

Sperăm ca amintirile frumoase adunate in aceste zile, precum și premiile care îi așteaptă, să le favorizeze pe mai departe o activitate școlară plină de informații noi, bucurii și experiențe ziditoare de suflet.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lasă un răspuns