contact
BISERICA SI ASOCIATIA FILANTROPICA SF. IOSIF MARTURISITORUL
twitter
rss feed
blog entries
log in

5 feb.

Testament. Robul 1036


Lucrarea domnului Trifan am putea-o socoti un curs de teologie cu implicație dogmatică, apologetică, simbolică, morală, ascetică și mistică, pentru orice suflet creștin și necreștin.

Din poziția de român, stăpân vremelnic al unui teritoriu dăruit de Dumnezeu pentru a împlini pe el Voia Lui în chip văzut și nevăzut, domnul Trifan umple Cerul Ierusalimului spiritual cu Miorița mărturisirioi lui de rob eliberat din pământul, din enamul și din casa vremelniciei, asigurând și încredințînd urmașilor traiectoria sigură a devenirii lor în Hristos.
Virgil Maxim

Rugaciunea – inima vietii duhovnicesti

Cartea de fata – ce expune experienta de rugaciune autentica a Bi­sericii Ortodoxe –, apartinand celui mai de seama teolog bulgar con­temporan, arhimandritul Serafim Alexiev (binecunoscut cititorilor romani din mai multe scrieri talmacite la noi in ultimele doua decenii), poate fi socotita, pe drept cuvant, un pretios indrumar de rugaciune pentru tot crestinul.

Iconarul


Sofia, fetita care stie sa puna lumina pe panza de tablouri, a mostenit acest talent de la bunicul ei, iconarul. Intr-un peisaj aproape salbatic, neschimbat de secole, pe culmea Dolosmanului, la granita dintre Dunare si mare, copila afla multe taine, nu doar despre tineretea si viata bunicului ei, ci si despre ce inseamna pictarea de icoane si despre de negrait frumoasa, tainica si minunata relatie a omului cu Dumnezeu si cu sfintii.

Despre patimi si ispite.
Raspunsurile psihologilor ortodocsi


Patima este o stare bolnavicioasa a sufletului, care il atrage pe om catre incalcarea poruncilor, il impiedica sa Il urmeze pe Hristos. Cum sa scapam, dar, de tirania mandriei, a slavei desarte, a deznadejdii, a maniei? De ce, spovedind unele si aceleasi pacate, nu putem scapa de ele? Aceste intrebari le‑a adresat jurnalistul Leonid Vinogradov nu preotilor, ci psihologilor ortodocsi. In conversatiile cu ei sunt revelate cele opt patimi capitale dintr‑un unghi mai putin asteptat – din punctul de vedere al psihologiei crestine. Si se pare ca starile pacatoase adesea paraziteaza pe complexele noastre si pe traumele noastre sufletesti, iar problemele psihologice nerezolvate pot deveni o piedica serioasa in calea duhovniceasca.

Fiinta – Arta si viata
Parintelui Sofronie


Icoanele pictate de parintele Sofronie, stilul sau pictural, cat si con­ceptia sa despre iconografie au un caracter foarte personal. Toate acestea reflecta calea sa unica si evolutia sa, pornind de la avangarda rusa din anii 1920, trecand printr-o perioada intensa de cautari spirituale care l-au condus la Hristos, si culminand cu expresia iconografica a descoperirilor sale de o viata intreaga… Contributia sa in iconografie este reintoarcerea la esential, redarea unui mesaj minimalist, concentrandu-se pe elementele importante: persoana – si cea reprezentata in icoana, si cea care o priveste, inspirand o relatie vie intre acestea.

Rugaciunea parintelui Sofronie este locul de intalnire a doua realitati: Dumnezeul Cel Viu si viata acestei lumi. Tot astfel, in pictura, conceptia sa era fundamentata pe ideea patrunderii vesniciei divine prin contemplarea realitatii vizibile.

Anne, cea de pe insula


Anne, cea de pe insula 
este volumul al treilea din seria Anne de la Green Gables
In acest al treilea volum, Anne isi paraseste casa draga, Green Gables, paraseste Avonlea si chiar si Insula Printului Eduard, pentru a merge sa-si continue studiile, la Universitatea din Redmond, pe continent. „Plecand din casa aceea, care ii era atat de draga, intuia ca, de acum inainte, caminul ei nu va mai fi pentru ea decat un refugiu de vacanta. Lucrurile nu vor mai fi niciodata ca inainte; sa te intorci la Green Gables, in vacanta, nu e totuna cu a trai aici. Si cat de mult iubea acest loc, mica odaita de deasupra pridvorului, adapostindu-i visele de adolescenta, batranul mar, Regina Zapezilor, de la fereastra, paraul din vale, Izvorul Zanelor, Padurea Bantuita si Drumul Indragostitilor, cele o mie si unul de colturi unde se piteau amintirile ei din copilarie! Va mai gasi undeva, in alta parte, o asemenea fericire?“ Ca sa aflam raspunsul la intrebare, trebuie sa calatorim, impreuna cu Anne, si printre randurile cartii de fata…
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comenteaza acest articol:

  • Vizitati-ne si pe facebook
  • Tur Virtual Biserica Sfantul Iosif Marturisitorul
  • Categorii

  • Disponibilă la "Casa Cărții"


  • Articole recente

  • Arhive