contact
BISERICA SI ASOCIATIA FILANTROPICA SF. IOSIF MARTURISITORUL
twitter
rss feed
blog entries
log in

15 nov.

Rețete istorice:
BISCUIȚI și FURSECURI de Crăciun


În fiecare an, Sărbătoarea Nașterii Domnului ne umple sufletul de speranță, de dragoste și de bucurie. Ne dorim cu tărie să împărtășim această curată emoție cu cei dragi. Asadar, să îmbrăcăm căminul nostru în aroma sărbătorilor de iarna și să ne bucurăm familia, prietenii și colindătorii cu biscuiți și fursecuri făcute în casă, urmând aceste rețete istorice, rețetele străbunilor: de la gustari sărate, la biscuiți și fursecuri simple, cu ciocolată sau umplute cu marmeladă sau rahat până la aromata turtă dulce.

Cand voi pleca,
voi fi mai aproape de voi

Asemenea unui mare luceafar de dimineata si purtator al unor harisme mai presus de fire, Cuviosul Porfirie ramane farul duhovnicesc prealuminat si locasul cel inmiresmat al Sfantului Duh care va indruma peste timp nenumarate generatii viitoare.
Calauza, sfetnic, dascal si pastor neratacit al miilor de suflete de oameni saraci si bogati, celebri si nestiuti, educati si nestiutori de carte, Sfantul Porfirie calatorea in timp si in spatiu, invingand toate legile fizicii.
Reducand la zero distantele, ajungea la cealalta margine a planetei, in adancurile marii, in strafundurile pamantului, in abisul celest, in nemarginirea spatiului cosmic… pretutindeni! Si vedea totul, fara sa‑i ramana nimic ascuns… Sub insuflarea Sfantului Duh „alerga” in viitor si prezicea, constient de raspunderea sa, cele ce aveau sa vina, iar scopul sau nu era altul decat zidirea sufletelor in Hristos.
Ca un bun pastor preschimba sufletele omenesti si le aducea la pocainta, spre a le calauzi la Hristos, atingea si vindeca, facea de la distanta semnul crucii si tamaduia, inalta o rugaciune si ea se implinea. Cu putine cuvinte, aprindea flacara dumnezeiasca in inimile oamenilor. Nu certa, ci imboldea tainic, insufletea, trezea dragostea de Dumnezeu.

Pocainta si spovedania


„Pocainta este leacul nelegiuirilor, nimicirea faradelegilor, indrazneala catre Dumnezeu, arma impotriva diavolului, nadejdea mantuirii, departarea deznadejdii…”.

„Esti pacatos ? Nu deznadajdui ! Pocainta ne deschide cerul, pocainta ne duce in Rai”.

Sfantul Ioan Gura de Aur

Floarea de foc


Miscandu-se pe o gama intreaga de situatii dintre cele mai felurite, ca insa si viata, de la faptul divers, umor, emotii, destainuiri intime pana la sudori reci, cutremurul total si groaza ingroparii de viu adevarate, rar am simtit carte mai tulburatoare, mai adanc omeneasca, mai rascolitoare, ca Floarea de Foc… Tot timpul lecturii am avut senzatia ca ma gasesc in prezenta unui intelept de o calitate exceptionala, un adevarat cavaler al spiritului si al credintei, comunicand din dragoste, oamenilor din vremea lui, un tonifiant, fecund si cuprinzator mesaj de incredere in viata, in Dumnezeu si in oameni. Intelepciunea lui nu importa cum o numim, dar e o intelepciune pe limba si pentru sensibilitatea omului de astazi, cu rigoarea, cu acoperirea si cu setea de precizie a omului de stiinta, cu arta si elevatia scriitorului, cu certitudinea si dinamismul cavalerului credintei. Cunoscand bine de la cine emana, gasesc mai exact poate sa o numesc mesajul unui umanist crestin de astazi. Si daca ar fi sa-l inscriu undeva, n-as ezita o clipa sa-l asez printre scriitorii din aceea si familie: L. Bloy, E. Hello, A. Carrel, A. de Saint-Exupery, T. de Chardin chiar, fireste, fiecare cu specificul sau si pastrand proportiile… Prin raiul redeschis din inima oamenilor circula deci, din nou ca odinioara, dinamismul Viului Dumnezeu si ne solicita spre o constiinta noua de om: o constiinta nobila, de infricosatoare raspunderi, grandioasa, fecunda, realista, de om insumat in Totalitate.
Parintele Benedict Ghius

Cum sa depasim crizele familiale


Căsătoria nu înseamnă numai relații ideale, reușite, câtă vreme oamenii nefericiți în existența lor familială sunt tot mai mulți. Astfel că a vorbi de­spre nereușitele vieții de familie, de­spre cauzele acestora, este absolut necesar – doar se știe că a fi prevenit înseamnă a fi pregătit.

Cauza primară a problemelor se descoperă în lipsa de înțelegere a propriei persoane și a celuilalt, a motivelor, dorințelor și nevoilor specifice fiecăruia. De aceea, pentru a se elucida cauzele problemelor tipice, va fi nevoie să începem ca diagnosticieni și, stabilind diagnosticul familial, adică urmărind originile problemelor, să analizăm cauzele apariției neînțelegerilor din punct de vedere psihologic și teologico‑duhovnicesc, cu exemple reale, din viață, iar apoi, ca terapeuți de familie, va trebui să trasăm planul (algoritmul) salvării familiei și membrilor ei. În acest context vom dezbate problemele (impasu­rile) tipice din viața de familie și vom vorbi despre mijloacele rezolvării lor.

Fundamentele spirituale ale crizei ecologice


Chiar dacă problemele ecologice impun într‑adevăr măsuri politice şi economice urgente din partea statelor, sunt tot mai multe voci care subliniază că la o soluţionare profundă şi deplină a acestora nu se poate ajunge decât printr‑o schimbare radicală a mentalităţii şi a modului nostru de viaţă, pentru că problemele ecologice au în fond cauze spirituale legate de felul în care omul percepe şi concepe natura, de felul în care se apropie şi se foloseşte de ea, şi prin urmare se impun soluţii spirituale.

Iar aici Biserica Ortodoxă cu o lungă tradiţie de reflecţie (teologică, cosmologică, antropologică) şi de practică (liturgică şi spirituală) referitor la valoarea creaţiei şi cuvenita relaţie a omului cu ea poate să ofere, în cadrul crizei actuale, principii călăuzitoare pentru reflecţia şi acţiunea tuturor celor care se străduiesc să salveze natura, acum şi în viitor.

Jean‑Claude Larchet

Regina unei tari mici
Ganduri despre tara draga mie


Tara aceasta e mica, e noua, dar e o tara care mi-e draga. Imi trebuie ca si altora sa le fie draga; de aceea ascultati cateva cuvinte despre dansa. Ingaduiti-ma sa zugravesc cateva icoane, sa fac cateva schite asa cum le-am vazut cu ochii intai, apoi cu inima. N-am sa ma apuc a povesti de asezamintele tarii mele, de politica ei, de nume cunoscute lumii intregi. Altii au facut aceasta cu mai multa pricepere decat as fi putut. Imi trebuie numai sa vorbesc de sufletul ei, de atmosfera ei, de taranii si ostasii ei, de lucruri care m-au facut sa iubesc tara aceasta, care au facut ca inima mea sa bata odata cu inima ei.

Preasfanta Fecioara Maria


Reprezinta al treilea volum dintr-o colectie de predici si prelegeri ale Pr. Alexander Schemann, publicata in limba engleza, sub numele de „Celebrarea credintei”, intre 1991 si 1995. Acest florilegiu de prdici si articole a fost adunat intr-un singur volum din dorinta de a se compensa, intr-o oarecare masura, „absenta studiilor de mariologie din teologie”, in raport cu cinstea de care se bucura Maica Domnului in traditia ortodoxa. Carte publicată cu binecuvântarea Preafericitului Părinte DANIEL Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române .

Patima invidiei – Ieromonahul Grigorie


Fie sa piara de la oameni invidia, care este stricaciune pentru cei ce o au si otrava pentru cei ce sufera care este totodata foarte nedreapta si foarte dreapta. Nedreapta pentru ca-i ispiteste pe toti cei buni, si dreapta pentru ca-i macina pe cei ce o au.
Sfantul Grigorie Teologul

Molitfelnicul mic


Consecventă principiului de a păstra unitatea dogmatică, liturgică şi canonică împreună cu celelalte Biserici Ortodoxe surori, Patriarhia Română a îmbogăţit treptat conţinutul acestei cărţi de cult, atât prin creaţii proprii, cât şi prin traducerea, din limbile greacă şi slavonă, a unor noi slujbe şi rânduieli solicitate de preoţi şi credincioşi în contextul apariţiei unor noi realităţi cultural-sociale.
Ediţia de faţă a Molitfelnicului mic vine în întâmpinarea dorinţei preoţilor de a avea la îndemână o carte în format accesibil, utilă în săvârşirea slujbelor solicitate de credincioşi în afara lăcaşului de cult, în case şi instituţii. De aceea, selecţia de slujbe nu cuprinde Cununia, care trebuie săvârşită totdeauna în sfânta biserică, dar conţine o varietate de rânduieli şi rugăciuni pentru binecuvântarea omului şi a naturii.
De aceea, nădăjduim că această primă ediţie a Molitfelnicului mic va fi de un real ajutor clericilor, în lucrarea liturgică şi pastorală a Bisericii, pentru mântuirea credincioşilor.
† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comenteaza acest articol:

  • Vizitati-ne si pe facebook
  • Tur Virtual Biserica Sfantul Iosif Marturisitorul
  • Categorii

  • Disponibilă la "Casa Cărții"


  • Articole recente

  • Arhive