contact
BISERICA SI ASOCIATIA FILANTROPICA SF. IOSIF MARTURISITORUL
twitter
rss feed
blog entries
log in

19 iun.

Parintele Proclu asa cum l-am cunoscut


Schimbarea naste ravna. Incerci sa zici rugaciunea [pe] care ai inceput-o, si daca vezi ca vine plictisirea, oboseala, somn si alta tulburare in timpul acela, trebuie sa ma fortez. Si daca nu pot nici prin fortare, [trebuie] a schimba. Daca eu citesc la Psaltire, vine plictisirea, vin gandurile, las si citesc o foaie, ori o jumatate de foaie din alta carte. Si daca vezi ca nici asa, iesi la aer liber, adica [in] aerul de-afara te mai descurci, e mai usor. Dar, ca sa-ti spun, e mare nenorocire cu patima asta a nesimtirii. Ar trebui sa dispara nesimtirea.
Uite cum, in schitul acela, la schitul Sihla era un nebunel. Si nebunelul acela imi punea unele intrebari. Si cand gateam, el spunea asa: „Inca nu-i complet”. Iar imi punea alte intrebari. „Apai, nici asta nu-i completa”. Si cand ma duceam la slujba, acolo, si-l vedeam, mi-aduceam aminte ca nu-s complet. Stii de ce zicea el asa? Ca sa ma invat smerenia. Ca sa vada, nu ma tulbur eu ca „nu-i complet”? Dar am observat, calugarul ori fratele, cand se duce in manastire, se duce ca o caramida. Caramida e cu colturi. Si stand acolo, la manastire, se tocesc colturile. Si m-a intrebat cineva: „Cand s-au tocit?” Cand te-a batjocorit si nu te-ai mai tulburat. Atunci s-au tocit colturile. Dar sa stii ca are mare insemnatate, cand a ajuns un calugar sa-i curete Duhul Sfant inima, are mare valoare. Pentru ca, pe masura ce noi nu stam de vorba cu gandurile in timp ce zicem rugaciune, atunci odihnim pe Duhul Sfant in inima noastra.
Pr. Proclu Nicau

Sf.Serafim de Sarov
Convorbirea Cu Motovilov


Sfantul Serafim, prin exemplu si prin cuvant, ne-a invatat un lucru important: scopul vietii omului pe pamant este sa primeasca harul Sfantului Duh. Daca la harul Sfantului Duh, lucrator in Biserica prin Sfintele Taine, adaugam si noi credinta si faptele bune, ne mantuim.

De aceea ne-am gandit ca este bine sa traducem din lucrarea Irinei Gorainoff, Sfantul Serafin de Sarov, capitolul in care Motovilov, un om zbuciumat ce cauta sens vietii, afla din experienta acestui mare duhovnic rostul inalt al vietii. Socotim ca experienta lui va fi de mare folos si altora.

Andrei, Arhiepiscop si Mitropolit

Ingerii. Ocrotitorii oamenilor

Zice Domnul: „Vedeţi să nu dispreţuiţi pe vreunul din aceştia mici, că zic vouă: Îngerii lor, în ceruri, pururea văd faţa Tatălui Meu, Care este în ceruri.” (Matei 18, 10 ).
Dacă am conștientiza mai adânc aceste cuvinte ale Mântuitorului, multe rele pe care și le fac oamenii ar dispărea dintre noi. Mare este darul Preamilostivului Dumnezeu de a avea sfinți îngeri ocrotitori! Niciun suflet născut pe pământ nu este uitat! Niciunul nu este de prisos! Fiecare are îngerul său care îl vede pe Însuși Dumnezeu, căruia i se roagă pentru omulețul pe care-l acoperă sub aripile protectoare, întru purtare de grijă.
Așadar, să nu trecem cu vederea aceste puteri ale cerului, aceste „duhuri slujitoare”, ci să ne rugăm lor cu înțelegere și să ne purtăm cu fiecare semen ca și cum îngerul ocrotitor al acestuia este de față. Fiecare înger păzitor este un martor al cuvintelor și faptelor noastre și un sfeșnic care luminează chipul aproapelui nostru!

Embrionul si sufletul lui la sfintii Parinti

Embrionul si sufletul lui la sfintii Parinti - Libris
De cateva decenii embrionul e in inima actualitatii si a dezbaterilor contemporane. De secole dreptul la viata, atat inainte, cat si dupa nastere, parea un fapt castigat. Legalizarea avortului a repus in discutie acest drept la viata inainte de nastere, facand sa para ca embrionul are un statut diferit inainte si dupa data de la care nu se mai poate practica avortul.

Ce anume diferentiaza un embrion de un conglomerat de celule? Trebuie oare sa consideram ovulul uman fecundat drept un animal (experimentarea pe un animal nepunand aceleasi probleme etice), sau chiar drept o planta? Ce anume este o fiinta umana? Din care moment anume trebuie ea considerata ca atare? Exista criterii observabile ale unei schimbari de statut intre conceptie si nastere? Iata intrebari foarte actuale.
Daca privim la ceea ce se spunea despre aceasta chestiune in primele secole ale istoriei crestinismului, ne dam seama ca se puneau exact aceleasi intrebari. Or in acea epoca oamenii reflectau deja cel putin de cateva sute de ani asupra acestor intrebari, ceea ce insumeaza cel putin doua mii sase sute de ani de reflectie asupra embrionului.
Merita deci osteneala sa vedem cum anume au pus primii crestini aceste intrebari, seculare deja pe vremea lor, si sa vedem in ce masura crestinismul a dat raspunsuri specifice si daca aceste raspunsuri ne pot ajuta in dezbaterea actuala.
Marie-Helene Congourdeau

Vad surasul lui Dumnezeu
Sfantul Nichifor cel Lepros

Viata • Acatistul • Paraclisul
Vad surasul lui Dumnezeu - Sfantul Nichifor cel Lepros - Libris
Sfinte Parinte Nichifor, cu nespusa ta blandete si bunatate pleaca‑te asupra noastra a sarmanilor, celor care te rugam, si cere de la Domnul pentru noi grabnica tamaduire de cumplita nesimtire a sufletului, cea care ne indobitoceste si ne alipeste cu totul de materie.

Daruieste sufletelor noastre leacul trezviei si al rugaciunii, care tamaduieste uitarea si nestatornicia mintii. Lumineaza‑ne si pe noi a pricepe darul cel mare pe care Domnul ni‑l face invrednicindu‑ne a trai in aceste vremuri ale patimirilor, in care e tainuita marea binecuvantare si bucurie de a urma Crucii lui Hristos.
Insuti ne invata, Sfinte Nichifor, a ne face par­tasi la bucuria suferintei pe care tu ai trait‑o atat de dumnezeieste. Iarasi si iarasi cere de la Dom­nul pentru noi pocainta, spre a fi vindecati de nesimtirea sufleteasca si de amortirea si intunecarea mintii, ca astfel sa ne trezim la viata cea adevarata a lui Dumnezeu.

Lacrimi preschimbate in bucurie ,
40 de rugaciuni la vreme de epidemie,
indurerare, izolare sau grea suferinta


40 de rugaciuni la vreme de epidemie - eMAGIn imprejurari grele, e cat se poate de firesc ca omul crestin sa caute atat povatuirea buna, cat si adresarea directa catre Dumnezeu si Sfintii Sai. Da, putem grai Domnului si tuturor Sfintilor care au biruit lumea si moartea. Avem aceasta putere sadita intru noi, pentru ca fiecare in parte este un membru viu al Trupului lui Hristos – Biserica, dar si pentru ca suntem persoane vii, oameni unici, copii ai lui Dumnezeu. De aceea, e cat se poate de firesc ca fiecare dintre noi sa indrazneasca a grai cu Parintele sau – Dumnezeu Tatal, cu Fratele nostru cel Mare – Hristos Domnul, cu Mangaietorul si Ocrotitorul nostru – Sfantul Duh, cu Maica noas­tra – Preacurata Fecioara Maria, dar si cu intreaga noastra familie – adunarea dumnezeiasca a tuturor Sfintilor.

Cu acest gand punem inaintea celor doritori, rugaciunile din aceasta carticica, suspinand dimpreuna cu toti cei ce sufera.
Sunt cuprinse aici rugaciuni catre Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Fiul, Dumnezeu Duhul Sfant, Preasfanta Treime, Preacurata Fecioara Maria, dar si catre Sfintii Apostoli, Dreptul Iov, Sfantul Evanghelist Luca, Sfantul Haralambie, Sfantul Nicolae, Sfantul Pantelimon, Sfintii Cosma si Damian, Sfantul Columba, Sfantul Dimitrie Basarabov, Sfanta Parascheva, Sfantul Ioan cel Nou, Sfintii Epictet si Astion, Sfanta Filofteia, Sfantul Grigorie Decapolitul, Sfantul Stefan cel Mare, Sfintii Martiri Brancoveni, Sfantul Iosif cel Nou, Sfantul Ioan Iacob, Marturisitorii din inchisori, Sfanta Maria Skobtova, Sfantul Siluan Athonitul, Sfantul Sofronie Saharov, Sfantul Iosif Isihastul, Sfantul Porfirie Kavsokalivitul, Sfantul Paisie Aghioritul, Sfantul Efrem cel Nou, Sfantul Nichifor cel Lepros, Sfantul Ioan Rusul, Sfantul Nectarie al Eghinei, Sfantul Luca al Crimeii, Sfantul Sven din Arboga si Sfantul Ioan Maximovici.

Dumnezeu este prietenul meu
Sfantul Nichifor cel Lepros

Sfantul Nichifor cel lepros - Libris

Am cerut un cuvant Maicii Siluana Vlad, Stareta Manastirii Sfantului Siluan Athonitul din Iasi, rugand-o sa ne indrume in rugaciunile pe care le facem catre Sfantul Nichifor cel Lepros.
Intrebare: Maica Siluana, ce anume ar fi cel mai potrivit sa-i cerem Sfantului Nichifor cel Lepros, care se dovedeste a fi un ocrotitor si tamaduitor in vremea acestei epidemii cu coronavirus?
Raspuns: Sa-l rugam sa ceara pentru noi tamaduire pentru nesimtirea sufletului, pentru uitarea care ne stapaneste mintea, pentru lipsa bucuriei. Sa-l rugam sa ne faca partasi la bucuria suferintei pe care a trait-o atat de dumnezeieste. Dar inainte de toate sa ceara pentru noi pocainta, ca sa ne vindece Domnul de nesimtire, de nesimtirea sufleteasca, de amortirea si intunecarea mintii. Multumim, Sfinte Nichifor, multumim ca esti cu noi, multumim ca nu ne parasesti, desi meritam. Doamne Iisuse Hristoase, pentru rugaciunile Sfantului Nichifor cel Lepros, miluieste-ne pe noi. Amin.
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comenteaza acest articol:

  • InPuff - Masti de protectie

  • Vizitati-ne si pe facebook
  • Tur Virtual Biserica Sfantul Iosif Marturisitorul
  • Categorii

  • Disponibilă la "Casa Cărții"


  • Articole recente

  • Arhive