contact
BISERICA SI ASOCIATIA FILANTROPICA SF. IOSIF MARTURISITORUL
twitter
rss feed
blog entries
log in

20 mart.

Invataturi si reflectii duhovnicesti
Sfantul Dimitrie al Rostovului


Bucura‑te in Domnul Dumnezeu, deoarece Dumnezeul tau este Dumnezeu maret, vesnic, nemuritor si atotputernic; intrucat Dumnezeu este darnic, milostiv, drept si iubitor de oameni; El este Parintele indurarilor si Dumnezeul mangaierii. Ale Lui sunt cerul si pamantul, muntii, dealurile si dumbravile; ale Lui sunt fiarele, taratoarele si toate pasarile; al Lui este soarele, luna, stelele si toate stihiile ceresti; ale Lui sunt apele, marile, raurile, lacurile, zapada si vantul, tunetul si fulgerul; Lui ii apartine orice fiinta vazuta si nevazuta, cereasca si pamanteasca; ai Lui sunt toti oamenii, intreaga umanitate; ai Lui sunt ingerii, arhanghelii, heruvimii, serafimii si toate puterile ceresti.

Acolo la El este adevarul, acolo este judecata cea nefatarnica; acolo e bucuria si iubirea de oameni. La El este linistea si odihna; acolo nu exista boli si necazuri; acolo este slava, bogatia si vesnica desfatare; acolo e bucuria, veselia, lumina, frumusetea si mangaierea; acolo e libertatea, largimea si viata nesfarsita. Acolo sunt toate, numai alipeste‑te din tot sufletul de Domnul si bucura‑te intru El.

Cugetari si predici la Invierea Domnului
Sfantul Nicolae Velimirovici


Nu este lesne a intelege nemasurata adancime si inaltime a insemnatatii Invierii lui Hristos. Ea a cutremurat si cerul, si pamantul, si adancurile iadului.

Lumina cea stralucitoare a acestei intamplari istorice minuneaza pe oameni nemasurat mai mult decat marimea cea fara de sfarsit a crugului ceresc, pe care o dezvaluie astronautii din vremea noastra. Pentru omul cel muritor este totuna daca aceasta lume este mica – doar atat cat cuprind ochii sai – sau ceva mai mare, incat nici telescopul sa n-o poata cuprinde. Lui ii este totuna daca mormantul sau se va intinde pe doua arsini de pamant ori peste intreg cosmosul, care cuprinde milioane de ani lumina. Dar niciun om nu este nepasator fata de Invierea lui Hristos. – Sfantul Nicolae Velimirovici

Cum sa ne gasim duhovnic
si sa vietuim sub calauzirea lui


Crestinii zilelor noastre se confrunta adeseori cu problema aflarii unui duhovnic, a unui pova­tuitor incercat, cu a carui binecuvantare sa poata duce la implinire toate lucrarile cele de folos sufletului, mergand la el cu statornicie pentru a-si marturisi pacatele si gandurile.

Adeseori, despre o marturisire ama­nuntita a cres­tinului nu poate fi vorba, timpul fiind – mai ales la marile praznice – prea scurt ca oamenii sa‑si poata revarsa tot ce au in suflet. Prin urmare, credinciosii simt deseori o nemultumire duhovniceasca profunda. Dorinta de a afla un batran care sa ne asculte gandurile si sa ne dea un sfat de folos ramane, astfel, pentru multi un vis neimplinit…
Cartea de fata incearca sa dezvaluie traitorilor ortodocsi calea catre aflarea unui duhovnic iscusit, sub a carui indrumare parinteasca sa poata pasi cu buna randuiala pe calea cea mantuitoare.

Sfintele surori Romanov


In familia ultimului Imparat rus a domnit intotdeauna bucuria. Ortodoxia era perceputa drept trairea vietii in intreaga ei plinatate. Nu traiau ascetic, dar smerit, nazuind catre cel mai important scop al vietii: Cetatea Cereasca. Erau legati de dragostea pentru Hristos si dragostea evanghelica fata de aproapele, ceea ce insemna ca implineau poruncile principale ale lui Dumnezeu.

Parintele Nicolae Beleaev, cu putin timp inainte de moartea lor tragica, a notat in jurnalul sau:
“Sa dea Dumnezeu ca toti tinerii sa ajunga la inaltimea duhovniceasca a copiilor fostului Imparat. Am ramas surprins de bunatatea, smerenia, supunerea fata de parinti si acceptarea neconditionata a voii lui Dumnezeu, de puritatea gandirilor si necunoasterea murdariei existente in lume…”

Praznicele Maicii Domnului
o perspectiva istorica si teologica


Cartea „Praznicele Maicii Domnului – o perspectivă istorică și teologică” este o „frescă” a învățăturii despre Maica Domnului în teologia patristică.
Autorul, Mitropolitul Ierotei al Nafpaktosului, el însuși un ierarh teolog, analizează întreg parcursul bisericesc legat de persoana Născătoarei de Dumnezeu (Zămislirea Sfintei Ana, Nașterea Maicii Domnului, Buna Vestire, Intrarea în Biserică, Maica Domnului în Noul Testament, Adormirea Maicii Domnului), alcătuind o biografie duhovnicească a Preasfintei, în care surprinde cu multă finețe atât aspectele istorice, cât mai ales adâncimile duhovnicești ale fiecărui praznic închinat ei. Este zugrăvită astfel, în cuvinte de Dumnezeu insuflate, icoana Maicii Domnului ca model de isihast și ca punte de legătură între cer și pământ, după cuvântul Sfântului Siluan citat în paginile cărții: „Ea este bucuria noastră și nădejdea. Ea este Maica noastră după duh și aproape nouă după fire, ca om, și tot sufletul creștinesc tinde către Dânsa cu dragoste”.

Cuviosul Parintele nostru Porfirie Kafsokalivitul (1906-1991) a fost un monah si mare duhovnic grec contemporan de la Muntele Athos, canonizat ca sfant al Bisericii Ortodoxe in ziua de 27 noiembrie 2013. Din pacate nu a publicat aproape nici un text scris al sau, insa avem la dispozitie marturii ale celor care l-au vazut si l-au ascultat vorbind, care, asa cum este si firesc, prezinta ο deosebita diversitate.

Sa iubesti si sa te doara sufletul! Sa suferi pentru cel pe care-l iubesti… Dragostea inseamna osteneala pentru cel iubit. – Sfantul Porfirie Kavsokalivitul

Un mic sacrificiu și o mare bucurie


Citiți cu atenție poveștile și meditați asupra aspectelor dificile și a problemelor cu care s-au confruntat personajele. Situații similare pot oricând să apară în viața oricăruia dintre noi, deci o cunoaștere temeinică a modului corect de abordare este de mult folos. La sfârșitul fiecărei povești se află o întrebare și trei răspunsuri posibile (notate cu a, b, c,) dintre care numai unul este corect. Analizați bine cele trei răspunsuri și încercuiți-l pe cel corect. Nu pentru vreo notă bună veți face asta, nici pentru a fi lăudați de oameni ci, pentru a acumula deprinderi sănătoase și a dobândi o bună așezare duhovnicească sub pronia iubitoare a lui Dumnezeu,
Ion I. Ene

Noul Testament in talcuirea sfintilor parinti.
Vol. X – Apocalipsa


Volumul de față încheie seria de tâlcuiri verset cu verset ale cărților Vechiului și Noului Testament. În lungul său travaliu, preotul Ioan Sorin Usca s-a întemeiat cu precădere pe marele tezaur exegetic al patristicii răsăritene (fără a o ignora nici pe cea apuseană), dar aducând de câte ori a fost cazul și precizări istorice și filologice de dată recentă. Autorul s-a străduit să îmbine rigorile teologiei cu exigențele culturii actuale, oferind un valoros instrument de lucru adresat mai ales seminariștilor și studenților în Teologie, dar și intelectualității creștine în general.

Catehism Ortodox


Lucrarea de fata a aparut in secoulu al XIX-lea, in urma unui concurs organizat de Patriarhia Constantinopolului spre alegerea celui mai valoros catehism al Bisericii Ortodoxe. De la bun inceput, si-a dobandit recunoasterea oficiala datorita nu numai eruditiei autorului ei, Dimitire Vernardakis, vestit teolog, filolog si istoric al vremii, dar, mai ales, datorita conciziei, claritatii, limpezimii si profunzimii cu care sunt tratate elementele fundamentale ale credintei noastre dreptmaritoarea: Poruncile lui Dumnezeu, Fericirile, Crezul, Sfintele Taine ale Bisericii noastre, la care se adauga trei capitole scrise de catre vrednicul de pomenire, prof. Constantine Cavarnos cu privire la arhitectura, iconografia si imnografia Bisericii.

Dacă tu vrei să scapi de fumat,
Sf. Ioan de Kronstadt te poate ajuta!

Scapa de fumat
Sfântul Ioan din Kronstadt care a trăit în veacul al XIX-lea și a adormit pe 20 decembrie 1908, a fost o personalitate rară și cu totul harismatică a Bisercii Ortodoxe din Rusia. El a dovedit că atunci când credința este unită cu voința și cu dragostea pentru Dumnezeu și pentru aproapele, se săvârșesc într-adevăr mari minuni.
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comenteaza acest articol:

  • InPuff - Masti de protectie

  • Vizitati-ne si pe facebook
  • Tur Virtual Biserica Sfantul Iosif Marturisitorul
  • Categorii

  • Disponibilă la "Casa Cărții"


  • Articole recente

  • Arhive