contact
BISERICA SI ASOCIATIA FILANTROPICA SF. IOSIF MARTURISITORUL
twitter
rss feed
blog entries
log in

13 nov.

Inselari si bucurii

Inselari si bucurii - Libris
Lasa-ti copiii sa se joace cat mai mult in natura, invatati-i sa iubeasca animalele si plantele, caci asa ii invata-ti sa-L iubeasca pe Cel ce le-a creat.
Pe cat va sta in putinta feriti-i de sminteala internetului. Invatati-i sa iubeasca viata la tara, locurile retrase si linistite, caci acolo in simplitate, cu animalute si putin pamant ii putem tine departe de nebuniile acestei lumi.
Si nu-i parasiti pentru banii de departe, caci banii nu o sa inlocuiasca niciodata lipsa mamei. Cu putina intelepciune ne putem multumi cu mai putin si putem fi fericiti prin faptul ca-L cunoastem pe Dumnezeu.

Primejdia pacatului mic

Primejdia pacatului mic - Libris
Multimea deprinderilor mici, imorale  este tina pentru sufletul omului daca omul le statorniceste in sine sau le socoteste un rau „inevitabil”, impotriva caruia „nu merita” si „nu trebuie” sa lupte. Si tocmai aici, iata, cade sufletul in cursa vrajmasului lui Dumnezeu. „Eu nu sunt sfant”, „eu traiesc in lume” si „trebuie sa traiesc ca toata lumea” se linisteste pe sine constiinta cea mahnita a omului credincios.
Omule, omule, fireste ca nu esti sfant, fireste ca „traiesti in lume” si „trebuie sa traiesti ca toata lumea” si de aceea te nasti ca toata lumea, mori ca ea, privesti, asculti, vorbesti ca ea, dar de ce trebuie sa incalci si tu Legea lui Dumnezeu „ca ea”? De ce trebuie si tu din punct de vedere moral sa mirosi atat de neplacut „ca ea”? Gandeste-te la asta, omule.
Cat de greu este sa scape sufletul de o idee gresita, dar obisnuita. Psihologia acestei lumi ateiste a patruns atat de adanc in lumea psihica a omului modern incat fata de pacat si de crima impotriva Legilor lui Dumnezeu aproape toti oamenii actioneaza la fel „dupa tipar”. Iar, ce este cel mai trist, este faptul ca raul le-a insuflat oamenilor ca cerintele pacatului sa le numeasca „cerintele firii”. Cerintele firii sunt a respira, a manca cu masura, a te incalzi, a dormi, nicidecum a-ti droga organismul, a te atasa fara nici un sens de miraj, de fum.

Viata dupa moarte

Viata dupa moarte - Mitropolit Ierotheos Vlachos - Libraria Delfin
Ceasul morţii este înfricoşător pentru orice om. Moarte nu este înfricoşătoare pentru că părăsim această lume, de care am fost legaţi, ci pentru că intră în lucrare diferite taine, pe care mai înainte nu am putut să le percepem datorită grosimii organelor de simţ ale trupului. În acel moment critic, omul, fără să-şi fi programat ceva, îşi înţelege foarte bine sinele. Întreaga sa viaţă, pe care a trăit-o, îi este înfăţişată ca pe un ecran de cinematograf. Sfântul Ioan Scărarul spune că cei mândri, care credeau că sunt nepătimaşi, „şi-au văzut sărăcia (de virtute) în ceasul ieşirii din viaţă”30. Adică cei mândri îşi văd atunci sărăcia lăuntrică a sufletului. Cu atât mai mult cei care au făcut multe alte fapte, care sunt săvârşite prin puterile sufletului şi trupului. Un Stareţ contemporan spunea că,

în clipa morţii, vom vedea şi cea mai neînsemnată faptă pe care am făcut-o în viaţă, după cum putem vedea într-o fracţiune de secundă o mică impuritate într-un pahar cu apă.
Însă frica dinaintea tainei morţii constă în aceea că, pentru om, începe o nouă viaţă. Fireşte, aceasta are legătură şi cu starea veşnică a sufletului şi a trupului. Potrivit Cuviosului Teognost, clipa morţii este o nouă naştere, de vreme ce omul, mai ales cel
drept, iese ca dintr-un al doilea pântece întunecos, şi se îndreaptă spre cele imateriale şi luminoase. De aceea ne sfătuieşte ca omul să se bucure pentru că trece, prin moarte, la bunătăţile cele nădăjduite. Pe lângă acest lucru, ne sfătuieşte că omul trebuie să
fie cu luare aminte la „dracii necinstitori, care dau târcoale în jurul nostru”, care urmăresc până în ultima clipă să-i facă rău.

Eu sunt nebunul
care niciodata n‑a innebunit

eu sunt nebunul care niciodata nu a innebunit - Libraria Delfin
Cred ca numai nebunia in Hristos poate uni, fara amestecare, in orice conditii, meritata certare cu nemeritata mangaiere a Milostivului Dumnezeu.

Si mai cred ca, de ne vom rusina cu pocainta de intunecata noastra „cumintenie”, Sfintii nebuni ai Domnului ne vor trece cu indrazneala prin vamile cele grele ale duhurilor, in a caror namolire ne-am afundat atat de des in viata de aici.
Sfinte Gavriile, iti multumim, slavindu-L pe Domnul, pentru iubirea ta jertfelnica si te rugam, nu ne parasi in rugaciunile tale acum si in ceasul cel greu al despartirii de viata pamanteasca.
Maica Siluana Vlad

Jurnalul ultimului duhovnic de la Optina

jurnalul ultimului duhovnic de la optina - Libraria Delfin
Dintre cele trei caiete ale lui Nikolai Beliaev (1888‑1931), viitorul ieromonah Nikon si ultimul duhovnic al Manastirii Optina inainte de inchiderea ei in 1927, canonizat in 1996, s‑a pastrat numai unul, din care lipsesc paginile de inceput. Insa si numai pe temeiul textului pastrat ne putem alcatui o imagine graitoare a cautarilor viitorului staret, a primilor lui pasi in viata ascetica, a extraordinarei legaturi dintre el si indrumatorul sau duhovnicesc.

Inaintea cititorului se infatiseaza doua chipuri stralucitoare: egumenul si duhovnicul schitului Optinei – Cuviosul Varsanufie si, pe de alta parte, tanarul cautator al Adevarului, hotarat sa mearga pe calea cunoasterii Lui nu doar cu ratiunea, ci si cu fapta.
Cugetarile din jurnal ale viitorului mare duhovnic si cu atat mai mult povetele Staretului Varsanufie reprezinta una dintre ultimele pagini ale nepretuitei traditii ascetice ortodoxe: a luptei cu patimile, a lucrarii poruncilor evanghelice, a rugaciunii…
In editia de fata, acestei rare marturii i se adauga cateva cuvinte de invatatura ale Staretului, care ne ajuta sa‑i intelegem deplina insemnatate pentru crestinii traitori in lumea de astazi.

Suspectul

Suspectul - Constantin Virgil Gheorghiu - Libraria Delfin
Suspectul” – romanul celebrului autor al „Orei 25, Constantin Virgil Gheorghiu, ale carui carti au fost traduse si publicate in zeci de editii pe toate meridianele pamantului avea sa impartaseasca o soarta cu totul aparte, necunoscand lumina tiparului in limba franceza nici pana astazi, cu toate ca in anii ‘60 ai secolului trecut, tradus in limbile olandeza si germana dupa ultima varianta a manuscrisului parizian, va deveni un adevarat bestseller.

De ce sa fie ucis Limitrof?” titlul preferat initial de Gheorghiu pentru „Suspectul” introduce cititorul, pe fondul binecunoscut de acum al unui roman de aventuri, intr‑o lume in care lupta individului impotriva atotputerniciei statului si violentei arbitrare atinge necontenit limitele absurdului.
Aparut pentru prima oara in romaneste, romanul lui Gheorghiu, captivant pana la ultima fila, dezvaluie realitati ale caror resorturi tainice se vor mereu controlate prin ideologii in care persoana umana devine un simplu obiect mercantil.

Despre sufletul nemuritor

Despre sufletul nemuritor - Sf Nectarie - Libris
Nemurirea inalta mintea deasupra celor pamantesti, dand nastere gandurilor si faptelor marete, simtaminte­lor nobile. Din nemurire odrasleste acea incredintare tainica ce ii vorbeste omului de vesnicie si de viata de dupa moarte, facandu-l sa le jertfeasca pe cele prezente si vazute pentru cele viitoare si nevazute. Nemurirea il indeamna pe om sa iubeasca binele si sa respinga raul, insuflandu-i nevoia niciodata indestulata de desavarsire.
Ea ii aduce mangaiere celui in suferinta si varsa bal­sa­mul alinarii pe ranile inimilor prigonite; rodeste rab­darea, staruinta, pacea sufleteasca, seninatatea inimii, alunga deznadejdea, facand loc nadejdii, intareste credinta in ajutorul dumnezeiesc si risipeste norii intristarilor din sufletul si inima omului.
Nemurirea sufletului duce la adevarata fericire, pe cand pierderea credintei in ea inseamna distrugerea tuturor si ni­micirea umanitatii.
Sfantul Nectarie din Eghina

Dumnezeu nu Se da batut

Dumnezeu nu Se dă bătut Libraria Delfin
Dumnezeu joaca multe jocuri. Diavolul este repetitiv. Se repeta. Dumnezeu este felurit. Este Dumnezeul neasteptarilor. „Dumnezeu Se ascunde mult; atat de mult incat socotim ca nu exista”12, ne spune din nou Batranul Porfirie. Iar acolo unde tace si Se ascunde, Se arata „ca o adiere subtire” sau Isi face intensa prezenta, intr-un fel minunat, acolo unde nu-L asteapta nimeni. Dar Isaia indrazneste si zice: Celor ce nu Ma cautau M-am aratat, celor ce de Mine nu-ntrebau M-am fost aflat. Oricat ne-am indeparta de El, oricat ne-am indoi de El, oricat ne-am lepada de El, oricat L-am prigoni, El tot timpul ne asteapta la o raspantie, ne urmareste cu mainile intinse: Toata ziua Mi-am intins mainile spre un popor nesupus si cartitor (Romani 10, 20-21).

Ar fi nevoie de mii de volume in care sa poata fi scrise „jocurile” lui Dumnezeu, vanatoarea iubirii Sale pentru fiecare om, fara exceptie. Cum lucreaza Dumnezeu si ce ocazii ii da fiecarui om.
Deci, pana la urma, Dumnezeu nu e deloc o chestiune simpla. E un „potrivnic” crunt. Iertati-ma! Dar Dumnezeu nu Se da batut! Nu te joci cu El. Te lupti cu El o viata intreaga. Si ce astepti? Sa birui?

Cuviosul Cosma Athonitul,
Apostol in Zair

Cuviosul Cosma Athonitul, Apostol in Zair Libris
Parintele Serafim Rose vorbea cu mare inflacarare despre inflorirea credintei ortodoxe pe pamantui african. Prima parte a cartii de fata ne prezinta misiunea pe care Cuviosul Cosma, de la manastirea athonita Grigoriu, a facut-o in Zair. Chipul sau este al unui vrednic urmas al Sfintilor Apostoli, Parintele Cosma se alatura soborului de alesi ai lui Durnnezeu care in secolul XX au tinut piept armatei inainte-mergatorilor lui Antihrist.
In a doua parte a cartii sunt adunate minuni facute de catre sfintii lui Dumnezeu in Zair si marturii tulburatoare despre lucrarea diavoleasca pe care slujitorii lui Hristos se lupta sa o nimiceasca. Poate cineva sa, zboare prin puterea vrajitoriei pe un cocean de porumb? Din aceasta carte aflam ca da. Si tot de aici aflam cum credinta crestina surpa orice lucrare vrajitoreasca.

Postul intermitent.
Remediu impotriva bolilor

Discreditat de modernitate (mai ales de spiritul con­sumist), postul se dovedeste a fi o practica ancestrala, de aceeasi varsta cu omenirea, insumand functii ascetice, religioase si (cel mai important!) medicale, terapeutice.
Reunind rezultatele cercetarilor ultimilor decenii, cartea de fata ne prezinta concluziile demersurilor stiintifice, care ne confirma valabilitatea si justetea practicii bisericesti a postului (si e probabil singura situatie in modernitate cand stiinta sustine cu atata forta modul de viata propus de Biserica), demonstrandu-ne ca sensul sau uitat nu e acela de a consuma „man­caruri de post”, ci de a ne abtine de la hrana.
Prin „redescoperirea” solutiei traditionale a postului bise­ri­cesc autentic (abandonat nu doar de modernitate, ci si de toate celelalte culte asa-zis crestine), stiinta ne arata ca, in pofida demersului sau privativ, acest efort as­cetic ascunde, asemenea unui adevarat panaceu, o multime de beneficii, printre care se numara pier­de­rea in greutate, reglarea hormonala, optimizarea ca­pa­­citatii regenerative a celulelor, dar si a sanatatii cre­ierului, precum si a sistemelor cardiac si digestiv, efec­tul anticancerigen si, nu in ultimul rand, sporirea longevitatii.
„Postul intermitent” este un indrumar esential pentru crestinul contemporan, care‑l va ajuta sa‑si afle calea ascetica proprie, la masura evlaviei si a dorului dupa Dumnezeu, dar si a vigorii sale somatice.

Cuvinte nerisipite
culese de Anca Revnic:
Maica Siluana

cuvinte nerisipite Maica Siluana Vlad
Accentul ușor moldav, statutul social imprecis, multele cunoștințe de psihologie făceau din această femeie un interesant obiect de studiu atunci, în anii 90, dar și de admirație! Un profil uman greu încadrabil în arhitectura acelei epoci românești a tranziției, aflat permanent pe limitele discursului necanonic, lipsită de rigidități verbale omologate, dar tot timpul formulând adevăruri greu de combătut, maica Siluana avea darul cuceririi. Instantanee, fără rest, profunde. Mare pescuitoare de suflete, ea însăși pescuită din tinerețile năvalnice de Cuvântul întrupat, mereu pe granița căderilor sufletești, personajul avea în mod cert o alură dostoievskiană.
Răzvan Bucuroiu

Teologia iubirii Vol. 3
Iubirea euharistica

generatoare de viata si destin romanesc

Teologia iubirii Vol. 3 Iubirea euharistica generatoare de viata si destin romanesc
Cartea de fata, ca al treilea volum din genericul „Teologia iubirii”, priveste o aprofundare teologica a iubirii divino-umane, care nu poate fi decat euharistica. Incercam sa abordam astfel un subiect inca nu pe deplin elucidat, anume acela care tine sa ne descopere aceasta iubire datatoare de viata crestina indumnezeita si destin romanesc. Enuntat la sfarsitul celui de-al doilea volum din „Teologia iubirii”, subiectul ne solicita o explicatie la intelegerea semnificatiei casatoriei in „legea romaneasca”, precum si a admiratiei pe care ne-o provoaca frumusetea ei. Aprofundarea la care ne obliga cunoasterea acesteia ne deschide o perspectiva care ii amplifica maretia, dupa cum ii si elucideaza rolul, tot mai important in zilele noastre, si care nu-i descopera valoarea decat prin etnicitatea neamului.

Teologia iubirii Vol. 2
Adevarul si frumusetea Casatoriei

Teologia iubirii Vol. 2 Adevarul si frumusetea Casatoriei
Privind la căsătorie ca la un fenomen ce aparţine unei intervenţii tainice divine, existent ca atare în viaţa celor ce-şi mai păstrează credinţa ortodoxă vie, am urmărit, într-o încercare a unei teologii a iubirii, prezentarea semnificaţiei pe care o are dragostea dintre miri la întemeierea unei familii… Taina Căsătoriei priveşte „o nouă naştere din apă şi din Duh”. Mirele devine un singur trup, o singură fiinţă cu mireasa, după modul în care Fiul lui Dumnezeu nu a încetat, după întruparea Sa, a fi El însuşi Dumnezeu adevărat şi om adevărat.

Teologia iubirii – Vol. 1
Iubirea – Taina casatoriei

Teologia iubirii - Vol. 1 - Iubirea - Taina casatoriei
De la un capăt la celălalt, subiectul cărţii de faţă este iubirea conjugală: gând al lui Dumnezeu contemplând făptura, frumuseţe iluminând „omul cel tainic al inimii”, ferment divin purificând natura umană. Acest subiect nu urmăreşte atât de mult să dezvăluie realităţile brutale ale concupiscenţei ascunse, cât să ajute la cunoaşterea „flăcărilor focului devorator” din Cântarea Cântărilor (8, 6), iubire divină trăită într-o iubire umană… Dacă trebuie să fie restaurat ceva în lume, înainte de toate, trebuie restaurată această iubire.

Grădina secretă

Gradina secretaMary Lennox este o copilă născută într-o bogată familie britanică ce trăia în India. Acaparați de iureșul petrecerilor luxoase și al multelor îndatoriri sociale, părinții o ignoră lăsând pe mâna servitorilor bine plătiți toate neplacerile legate de creșterea şi educaţia micuței nedorite. Fără iubirea și căldura familiei, Mary ajunge un copil bolnăvicios, arogant și răutăcios.
Rămasă singura supraviețuitoare a familiei ei, după o epidemie de holeră, fetița este trimisă în Anglia, la reședința izolată a unui bogat unchi. Copleşită mai întâi de sentimentul de respingere totală față de toți și toate, Mary ajunge să aprecieze mai întâi compania Marthei, tânăra și inimoasa servitoare, apoi pe cea a lui Dickon, fratele mai mic al Marthei. Provenind, la rândul lor, dintr-o familie pe cât de numeroasă, pe atât de strâmtorată material, Martha și Dickon s-au bucurat de iubirea unei mame ce a știut cu înțelepciune să răsădească în fiecare dintre copiii ei semințele virtuții. Aceasta o va ocroti într-un chip minunat și pe Mary, a cărei viață la conacul misterios se schimbă încetul cu încetul.
Dorința de a reînvia grădina, strălucitoare odinioară, dar care zăcea acum într-o amorțită părăginire, îi dă aripi lui Mary, dar și puterea de a-și smulge verișorul din temnița unei boli închipuite și de a-l face și pe el să-și dorească să se bucure de viaţă. Mary și Colin învață să lucreze pământul și să ajute florile să iasă la lumină, încântându-le ochii și bucurându-le sufletele. Amândoi se simt inundați de o putere nebănuită și necunoscută lor până atunci, Puterea cea mai presus de fire, Puterea Celui Preaînalt care transformă uscăciunea și pustiul lăuntric în bogată și rodnică grădină.
Grădina secretă a fost citită pe nerăsuflate, trăită cu intensitate și iubită din adâncul inimii de generații întregi de cititori, care și-au regăsit în paginile ei lujerii firavi ai propriilor aspirații către lumină. Citiți-o împreună cu copiii și veți dori cu siguranță voi înșivă să lucrați în grădina secretă a inimilor voastre!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comenteaza acest articol:

  • Maia - pana la 80% Reducere - Lichidare stoc

  • Vizitati-ne si pe facebook
  • Tur Virtual Biserica Sfantul Iosif Marturisitorul
  • Categorii

  • Disponibilă la "Casa Cărții"

    Revista Atitudini 67

  • Articole recente

  • Arhive