Biserica Sfantul Iosif Marturisitorul

Bine ati venit site-ul oficial al Parohiei Ortodoxe Sfantul Iosif Marturisitorul.

Sunteti bineveniti la toate evenimentele culturale, sociale si educationale din cadrul acesteia!

In cazul in care aveti sugestii sau doriti sa luati contact cu unul din preotii slujotori la aceasta parohie, puteti sa trimiteti cu incredere mesaj direct de pe site, din meniu, la categoria „Contact”.

O sa fim receptivi si deschisi la ideile dumneavoastra!

Troparul

„Mare slujitor al lui Dumnezeu, Sfinte Parinte, Ierarhe Iosif, cu cantari te cinstim si pomenim numele tau. Caci marturisind pe Hristos Maramures, dreapta credinta aparand, ocrotitor te-ai facut turmei tale. Pentru aceasta, roaga pe Hristos, Dumnezeu, sa mantuiasca sufletele noastre.”

Condacul

Indreptator al credintei si Invatator prea bland te-ai aratat pastoritilor tai si cu smerenie slijind, pe Hristos ai marturisit. Drept aceea,cu neincetata cantare te laudam zicand:
Bucura-te Sfinte Parinte Ierarhe Iosif, ocrotitor al dreptcredinciosilor maramureseni.”

Istoricul Bisericii

„De n-ar zidi Domnul casa, zadar s-ar osteni cei ce o zidesc;
de n-ar pazi Domnul cetatea,
zadar ar priveghea cel ce o pazeste.”
(Psamul 126,1)

Prin reactivarea Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, la 11 noiembrie 1990 Biserica stramoseasca din aceasta parte de tara romaneasca binecuvantata de Dumnezeu, cunoaste o perioada de Insemnate realizari materiale dar si spirituale.

Intre zecile de biserici constructie si vetre monahale reinfiintate, se gaseste si Biserica cu Hramul ” Sf. Ierarh Iosif Marturisitorul” din Baia Mare, B-dul Republicii nr. 8, a carei piatra de temelie a fost pusa de catre Prea Sfintia Sa Episcop Justianian al Maramuresului si Satmarului anul 1993, deoarece acea perioada Seminarul Teoligic Ortodox care poarta numele ilustruli ierarh maramuresan isi desfasura activitatea cadrul Grupului Scolar de Industrie Usoara din Baia Mare, din imediata apropiere.

Desi plin peisaj citadin, proiectantul acestui sfant lacas ahitectul Petre Stefanescu a optat pentru arhitectura traditionala a bisericii maramuresene.

Cu purtarea de grija a P.S. Justinian si P.S Justin Sigheteanul, Arhiereu Vicar, lucrarile de constructie ale bisericii au fost realizate de catre mesterii Ioan Pop din Grosii Tiblesului si Teodor Buryo din Suciu de Sus, Intre 1 octombrie 1999 si 9 aprilie 2001 iar Intregul Complex architectural, format din altar de vara cu clopotnita, aghiasmatar, locul pentru lumanari, precum si Casa Cartii (magazin – librarie), au fost realizate de catre mesterul Ioan Pop, Intre anii 2001-2003.

Biserica a fost Impodobita cu o frumoasa pictura ulei, stil neobizantin de catre pictorul Arunel Tataran Pop din Baia Mare, Intre anii 2001-2004. Lucrarile de sculptura a iconostasului, tAmplaria si staniile au fost realizate de catre sculptorul Gheorghe Coroiu din Grosii Tiblesului, Intre anii 2002-2004.

O zi importanta din istoria acestui SfAnt locas este Duminica Floriilor din anul 2001 (9 aprilie), cAnd P.S. Justinian al Maramuresului si Satmarului Impreuna cu preotii Vasile Fodorut si Ghita Man au slujit pentru prima data SfAnta Liturghie pe acest nou altar al orasului Baia Mare si al Episcopiei noastre.

Din nou, Duminica Floriilor anului 2003 P.S. Justinian a slujit SfAnta Liturghie arhiereasca, a participat si P.S. Iustin Sigheteanul.

Pe lAnga activitatea liturgica si pastorala, la aceasta biserica functioneaza si Asociatia Filantropica „Sf. Ierarh Iosif Marturisitrul” formta din 71 de membrii fondatori, avAnd ca scop Intrajutorarea si sprijinirea unor categorii sociale defavorizate, neinstitutionalizate: personae sarace cu handicap, nejutorate, bolnavi, batrAni si copii, oferind servicii de ajutor social si umanitar, consultanta si consiliere sociala si spirituala, toate gratuite. Biserica noastra este de asemenea locul unde se regasesc si se IntAlnesc multi tineri, mai cu seama cadrul activitatilor desfasurate de ASCOR Baia Mare.

IntrucAt Biserica Sf. Ierarh Iosif Marturisitorul a devenit parohie abia din 1 decembrie 2003, construirea ei si activitatea de filantropie nu s-ar fi putut realiza fara ajutorul unor institutii de stat si private, a unor oameni de suflet din toate domeniile: politic,social,economic, precum si a unor generatii de elevi seminaristi.

Cu aceasta ocazie aducem multumiri tuturor acelora care au trecut pragul acestei biserici cu credinta si evlavie, dAndu-si obolul lor la Inaltarea acestui sfAnt lacas, trecAnd astfel rAndul ctitorilor si binefacatorilor.

IntrucAt sunt nenumarati acestia si nu Ii putem pomeni cu numele, rugam pe bunul Dumnezeu sa Ii Inscrie El Cartea Vietii.

„CAt de iubite sunt locasurile Tale, Doamne al puterilor! Doreste si se sfArseste sufletul meu dupa curtile Domnului; inima mea si trupul meu s-au bucurat de Dumnezeul cel viu. Ca pasarea si-a aflat casa si turtureaua cuib, unde-si va pune puii sai: altarele Tale, Doamne al puterilor, Imparatul meu si Dumnezeul meu. Fericiti sunt cei ce locuiesc casa Ta; vecii vecilor Te vor lauda.” (Psalmul 83, 1-5)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lasă un răspuns