contact
BISERICA SI ASOCIATIA FILANTROPICA SF. IOSIF MARTURISITORUL
twitter
rss feed
blog entries
log in

8 Dec

Gândurile bune
întrebări și răspunsuri


Omul este creat de Dumnezeu să tindă în mod firesc spre bine. Iar dacă mintea și inima lui se vor umple de dumnezeire poate ajunge la desăvârșire.

Dacă face păcate, atunci se strică acest scop și puterile lui sufletești și trupești se deteriorează, astfel încât în loc să ajungă mai bun, ajunge mai rău și se produce neorânduială și urmează suferința și boala sufletească și trupească.
Din calitatea gândurilor pe care le avem putem să vedem starea noastră duhovnicească, deoarece noi judecăm lucrurile după curăția noastră sufleteacă. Iar dacă nu avem curăție lăuntrică, vom trage concluzii greșite și-l vom nedreptăți pe semenul nostru.
Prin gândurile rele pe care le avem față de aproapele împiedicăm venirea harului dumnezeiesc și lăsăm pe diavol să lucreze liber asupra noastră. Pentru că din minte, gândurile rele se pogoară în inimă și-l fac pe om fiară.
Dacă nu primim gândurile rele și noi înșine nu gândim rău, ci pentru orice ni s-ar spune și orice am vedea vom avea ganduri bune, atunci mintea și inima noastră se vor curăți și ne vom elibera de gandurile cele rele. Vor mai exista ganduri rele semănate de diavoli, însă ele nu se vor mai lipi de mintea noastră curată.
Dacă avem gânduri bune și curate, acestea vor curăți mintea noastră și apoi inima noastră duhovnicească va deveni curată, iar viața creștinului va fi o prăznuire duhovnicească.

Colinde şi cântece de stea


Culegere de colinde in notatie psaltica

Să-l cunoaştem pe Părintele Filotei Zervakos
(1884-1980)


„În zilele noastre rele, s-au înmulţit păcatele oamenilor, hulele, necredinţa, lipsa de evlavie, desfrânările, nedreptăţile, calomniile, pornografia, neruşinarea bărbaţilor şi a femeilor, transformarea bărbaţilor în femei şi a femeilor în bărbaţi,

prefacerea bărbaţilor şi a femeilor în demoni, imoralitatea, putoarea şi împuţiciunea, şi toată scârba. Pentru aceste multe păcate vine de obicei mânia lui Dumnezeu asupra fiilor necredinţei. De aceea, trebuie să fim mereu pregătiţi prin pocăinţă şi spovedanie. Un lucru aduce îndreptarea: pocăinţa sinceră şi adevărată. Prin pocăinţă se iartă toate şi
omul se apropie de Dumnezeu. Ea este mijlocul prin care se mântuiesc oamenii, dar astăzi nu mai există, este floare rară. Preabunul Dumnezeu să ne fie milostiv şi să nu ne răsplătească după faptele noastre. Să fim pregătiţi şi să ne rugăm ca Dumnezeu să ne acopere şi să ne păzească. Vă las sub ocrotirea lui Dumnezeu şi a Sfintei Sale Maici, şi a tuturor sfinţilor. Iubiţi-L pe Dumnezeu, aveţi răbdare şi ţineţi poruncile Lui, pentru ca şi El să vă iubească şi să vă mântuiască.
Părintele vostru duhovnic,
Arhimandritul Filotei Zervakos”

Carte de rugăciuni zilnice


Când te scoli dimineaţa din somn, gândeşte-te că Dumnezeu îţi dă ziua pe care n-ai fi putut să ţi-o dai singur. Pune deoparte măcar un sfert de oră din ziua ce ţi s-a dat şi adu-l drept jertfă lui Dumnezeu într-o rugăciune de mulţumire şi de cerere bună. Cu cât vei face mai cu osârdie acest lucru, cu atât mai mult îţi vei sfinţi ziua, cu atât mai puternic te vei îngrădi în faţa ispitelor pe care le întâmpini în decursul zilei.
Tot aşa, când mergi către somn gândeşte-te că Dumnezeu îţi dă odihnă de ostenelile tale. Consacră lui Dumnezeu o curată şi smerită rugăciune. Buna ei mireasmă îţi va apropia pe îngerul tău spre paza ta.
Părintele Arsenie Boca

Medalia lui Gipsy


Adesea, pe drumul vietii, oamenii trec prin diferite situatii carora le poate face fata singuri. Sunt insa situatii cand, trebuie sa ceara ajutorul semenilor sai. Acestia, nu intotdeauna pot sau vor raspunde strigatului de ajutor insa, cainele, cel mai bun prieten al omului, cu siguranta iti va sarii in ajutor, indiferent de situatie.

Cele patru anotimpuri ale unui pisoi


Animalele sunt si ele creatia lui Dumnezeu. „Dumnezeu este dragoste”- spune Apostolul Ioan – si dragoste cere de la noi, in fiecare clipa: dragoste fata de aproapele, dragoste fata de Creatia Sa, dragoste fata de El Insusi.
Povestirea Brandusei Vranceanu, nu este decat un semnal de alarma si un indemn de a avea dragoste si respect fata de Creatia Lui Dumnezeu, chiar daca aceasta se regaseste intr-un simplu pisoi.

Inviatul din Nazaret
Convorbiri duhovnicesti
cu Ioan al Banatului


Învierea izvorăşte din jertfă, jertfa izvorăşte din ascultare, iar ascultarea din iubire. Tatăl L‑a trimis în lume pe Fiul Său, Unul-Născut, ca s‑o izbăvească şi să o scoată din întunericul păcatului: „S‑a smerit pe Sine, ascultător făcându‑Se până la moarte şi încă moarte pe cruce. Pentru aceea şi Dumnezeu L‑a preaînălţat şi I‑a dăruit Lui nume care este mai presus de orice nume” (Filipeni 2, 8‑9). După Înviere, contemporanii lui Iisus nu‑I mai pronunţau în acest fel numele, ci‑I spuneau: Înviatul din Nazaret. Pilat a poruncit să se scrie pe o tăbliţă vina lui Iisus: „Iisus Nazarineanul, Regele iudeilor” (Ioan 19, 19). Oare, după Învierea lui Iisus, n‑a dat poruncă unui scrib să dăltuiască în piatra de deasupra mormântului: „Aici a fost pentru trei zile mormântul Înviatului din Nazaret”?! Aşa I‑a rămas în popor numele: Înviatul din Nazaret.

IOAN al Banatului

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Comenteaza acest articol:


  • construimcatedrala.ro
  • Vizitati-ne si pe facebook
  • Tur Virtual Biserica Sfantul Iosif Marturisitorul
  • Categorii

  • Disponibilă la "Casa Cărții"


  • Articole recente

  • Arhive